Cajove plantaze a vodopady

Tak jsme zustali.

Intenzivni modlitby za lepsi pocasi zabraly a dneska rano bylo nejenze videt na druhou stranu udoli, ale dokonce se mezi mraky ukazovalo slunce! Tady v Nuwara Eliya je ovsem vsechno komplikovane a predrazene, takze po ostrejsi vymene nazoru s potencialnim ridicem na Horotonske plane a vzrusenych debatach o cenach, jsme se spokojili s vyletem na cajove plantaze s vyhlidkou na vodopady. I tak to bylo predrazene, ale z mistnich se asi jina cena vyrazit neda. Na vetu, ze stejnou vzdalenost jsme ujeli jinde na Sri Lance levneji, a ze jinde je levneji, se nam vzdy dostalo lakonickeho pokrceni rameny s tim, ze TADY je Nuwara Eliya (mistni vyslovuji Nureeelia) a tecka.

Rano jsme vyrazili v devet a auto vysplhalo na nejvyssi bod cajovych plantazi, ktere jsou zaroven nejvyssi na ostrove. Byli jsme v mraku, ale jak jsme postupne sjizdeli dolu, s kazdym metrem vysky se oteplovalo. Kdyz jsme dojeli do prvni cajove fabriky, uz jsme ze sebe mohli sloupat nektere vrstvy, a kdyz jsme dojeli dolu k vodopadum, tak uz nam bylo priserne vedro… tady si clovek proste nevybere.

Cajova fabrika byla nejvetsi na ostrove. Zjistili jsme, ze tamilske trhacky caje dostanou za den asi 45 korun, a to musi natrhat pres 18 kilo listku denne a pracuji 6 dni v tydnu. Uff.  Nic jsme nekoupili, coz bylo asi pro cajovou plantaz prodelecne, ale proste nemuzeme nakupovat vsude vsechno, ze.

Vypili jsme caj a jeli jsme na vodopady. Postupne jsme projizdeli od jednoho k druhemu a kazdy byl vetsi nez predchozi. Tady ve stredu srilanskych hor je vodopad na kazdem rohu, cemuz se neni co divit, kdyz je tu takova vlhkost a temer neustale tu prsi.

Nakonec jsme dojeli k nejvyssimu vodopadu, chvili se pokochali a pak jsme to obratili k dalsi cajove fabrice. Teprve tady jsme konecne pochopili cely proces vyroby a trideni caje, a to z prosteho duvodu: fabrika byla v sobotu zavrena. Tudiz nefungovaly lomozici stroje,a tak jsme poprve rozumeli pruvodkyni kazde slovo. Napotreti jsme to zvladli! Takze ted uz vime,jak to funguje a jsme cajovi odbornici:)

Opet jsme nic nekoupili, ale alespon jsme si dali kakaovy dort. A pak jsme jeste  chvili fotili sberacky caje a jeli zpatky do Nureeelie.

Ve meste jsme nasli OPRAVDOVE HAMBURGERY, tedy z hoveziho! V miste se 70% tamilskou hinduistickou populaci uctivajici kravy je to opravdu zazrak. Prvni hamburgry, co jsme tu meli, a uz jsme je opravdu potrebovali. Kari s ryzi se v zadnem pripade neda jist vecne.

Odpoledne jsme chteli jit na prochazku, ale museli jsme se rychle vratit, protoze zacalo opet hrozne lejt. A tak sedime na pokoji, mrzneme, obcas vypadave elektrina, takze sedime pri svickach, a cekame na zitra, abychom se presunuli do Haputale a sesli se tam s Tomem a Helenou. A odtamtud pujdeme na ten Konec sveta na Hortonskych planich.

Mejte se pekne!

Luu se představuje:

Fyzicky žiju v Praze, uvnitř své hlavy pak po celé zeměkouli. Nejvíc ze všeho bych si přála schopnost teleportace. Až na pár výjimek chci vidět celý svět....
Příspěvek byl publikován v rubrice Sri Lanka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 reakce na Cajove plantaze a vodopady

  1. mamušák napsal:

    Dejte pozor, ať na konci světa nespadnete ze hřbetu želvy do nenávratna. A hněte sebou, protože po 11.00 tam vystoupají mraky a konec světa není vidět. Tak si to pěkně užívejte. Těším se na dalaší čtení 🙂

    To se mi líbí

  2. Sušena napsal:

    Čus,
    Elík odpadnul vedrem (právě tu máme 38,5 stupnů ve stínu), tak jsem stihla zase číst blog. Teda – ještě že jsem o tom sloním útulku nečetla, když jste byli tam. To bych si od vás nechala jednoho sloníka dovézt. Stejně nevíme co dělat s tím pozemkem pod náma, co koupíme, tak by měl pořádnej výběh… 🙂 Klidně bych brala nějakýho handicapovanýho – ubožáčka by Ondra neměl to srdce vyhnat 🙂
    Teď jsem schovaná s Eliškou doma, kde je „jen“ 27 stupňů. Koupila jsem jí kostičky – vesele si z nich stavím, ona je ignoruje a nejvíc si vyhraje s igeliťákem… A pozor – ráno se několikrát přetočila zpátky na bříško! Držte nám palce, ať jí to vydrží.
    Hele – na tom slonovi jste jezdili bez sedla? To jste mu seděli přímo na páteři a neměli jste ani nějakou deku? A čeho jste se drželi? A byl chlupatej?
    A v čem spočívá ajurvédská masáž? V čem je jiná od thajský, na tý jsem byla převčírem – půl hodiny jenom šmrdlání nohou!!!!!! Tak tomu se říká orgasmus!

    To se mi líbí

    • Luu napsal:

      No,dali nam na nej kus takovy plachty a to bylo vsechno.Byl proste tvrdej. A chlupatej byl, ma takovy tvrdy chlupy, jako stetiny. Ajurvedska masaz je jako normalni,ale s nejakym olejem a asi je duchovniho puvodu,ale co ja vim, proste masaz.
      Elisku pozdravuj, slon nebude, uz pri narozeni ma 75 kilo a to je jasne mimo nas vahovy limit…

      To se mi líbí

Napsat komentář