Toulám se Lisabonem

Zrovna teď. Celý týden. A tak budou fotky i veselé historky. Sice jsem ještě nestihla napsat nic o Apulii, kde jsem byla před měsícem, ale to nevadí,  všechno doženu. Zatím uveřejňuji jen drobnou mozaiku jednotlivých vjemů….

Lisabon je trošku jako kříženec Prahy se San Franciscem. Kombinuje kopce, červené střechy, úzké uličky s historickými domy a zároveň obrovský červený most, který je kopií slavné Golden Gate.

IMG_4110

Nenechte se ale mýlit. Sice to vypadá, že most vede přes mořskou zátoku, ale není to pravda. Je to delta řeky Tejo (čti Težů),  co dodává Lisabonu přímořský čmuch, čerstvý vzduch, křik racků a příjemné klima. Atlantik je ale nedaleko a proto se i v centru města projevuje odliv a příliv. Nevím, jestli má na to nějaký vliv Tejo, ale Lisabon krásně voní. Po smažených rybách, jasmínem, po jahodách, květinami….

IMG_4285

Kromě tohoto nápadného mostu vede přes Tejo ještě most Vasco da Gamma, takto nejdelší most v Evropě (17,2 km). K němu se podívám asi ve čtvrtek, tak uvidím, jak vyjdou fotky.

Zatímco v ČR řádí záplavy, tady v Lisabonu je přes 35 stupňů a vedro se převaluje ulicemi. Když už jsme u těch ulic,  ty se plazí nahoru a dolů, z kopce do kopce, prudce padají k řece, zahýbají v podivných úhlech a zužují se do neuvěřitelně minimalistických rozměrů. Stará tramvaj č. 28 mi hrká pod okny, rámusí, kvílí brzdami a dýchavičně se šine vstříc dalším převýšením, a na některých místech se prodírá uličkami tak úzkými, že se provoz mění na jednokolejný a domy po stranách vozítko míjí sotva o pár decimetrů.

IMAG0424

IMG_4165

V Lisabonu končí jaro – a to očividně znamená fialově kvetoucí stromy. Netuším, co je to zač, ale je to nádhera:

IMAG0426

A nakonec, pár drobných detailů, které potěšily mou podobné maličkosti milující duši. Víc napíšu, až si uspořádám fotky i myšlenky. Mějte se pěkně a klidně si poslužte komentářem!

IMG_4203

IMAG0434

IMG_4163

IMG_4106

IMG_4264

Luu se představuje:

Fyzicky žiju v Praze, uvnitř své hlavy pak po celé zeměkouli. Nejvíc ze všeho bych si přála schopnost teleportace. Až na pár výjimek chci vidět celý svět....
Příspěvek byl publikován v rubrice Lisabon a okolí, Portugalsko se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 reakce na Toulám se Lisabonem

  1. Kuba napsal:

    Hezký fotky, už se těším na další dny.

    To se mi líbí

  2. Sušena napsal:

    Čus,
    tož ti říkám – neser! Tady už třetí den leje, zahrada se mění v bažinu, všude jsou louže Elišce po kolena, takže ven chodíme jen na deset minut, v pláštěnce a holínkách, a stejně přijdem mokrý a špinavý jak prasátka. Museli jsme zase zapnout topení a venku pořád leje a leje a leje… Eliška si právě sama pustila telku a kouká na povodňový zpravodajství…
    Já chci taky teplo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    To se mi líbí

  3. Jirka napsal:

    V Lisabonu je Jaro, u nás v Praze a vůbec v celém česku je jarní potopa

    To se mi líbí

Napsat komentář