Dračí stromy

Botanická zahrada Jardín Botanico Canario Viera y Clavijo je největší botanickou zahradou ve Španělsku.  Na 27 hektarech se rozkládá na severovýchodě Gran Canarie a na své si v ní přijdou zejména milovníci sukulentů a dračinců.

Vyrazily jsme hned ráno, asi hodinu jely do Las Palmas a po jednom přestupu jsme vystoupily u vstupu do zahrady.  Ta je mimo jiné zajímavá i tím, že je položena na svahu, takže vchod je nahoře a postupně se schází různými pěšinkami a chodníčky do níže položených částí zahrady. Každá část je osázena jinými rostlinami – tu je kousek pralesa, tady jsou popínavky, jinde rybníček s lekníny a samozřejmě kaktusy. Co jiného v této tropické zemi, zavlažované hlavně atlantickými větry.

33

Hned u vchodu jsme narazily na rostlinu, kterou jsem si soukromě pojmenovala „zelíčko na tyčince“, protože vypadala …hm..no..jako zelí na tyčce. Teprve později jsem zjistila, že hovorový anglický název tohoto sukulentu je Cabbage on the stick 🙂

2.10.2006 11-37-31_0043

2.10.2006 12-27-53_0077

Hlavní chloubou zahrady ovšem není ani zelíčko na tyčince, ani rozsáhlá sbírka kaktusů, ale jedny z nejstarších dračinců (dracén) na světě.  Ty maličké rostlinky, co si všichni doma pěstujeme v květináčích, tu totiž dorůstají výšky mnoha metrů a dávají jasně najevo, že Kanárské ostrovy jsou jejich původní domovinou, kde se jim opravdu daří.

15

Ve spodní části zahrady pak můžete bloudit hodiny mezi kaktusy neuvěřitelných barev, tvarů i velikostí, jejichž porost místy připomíná džungli. My jsme v zahradě strávily celý den a domů jsme se vrátily až za tmy.  Jasně, my dvě jsme všeobecně známé kytkomilky, ale nepochybuji o tom, že procházka mezi staletými dračinci by byla zážitkem pro každého.

2.10.2006 14-14-39_0099

28

30

Luu se představuje:

Fyzicky žiju v Praze, uvnitř své hlavy pak po celé zeměkouli. Nejvíc ze všeho bych si přála schopnost teleportace. Až na pár výjimek chci vidět celý svět....
Příspěvek byl publikován v rubrice Gran Canaria, Španělsko se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář